PORESKA IDENTIFIKOVALA SVE FRILENSERE I POSLALA JASNU PORUKU

Poreska uprava identifikovala je sve građane koji su zarađivali u inostranstvu, najnovija je informacija u nizu poruka koje frilenserima ovih dana šalju državni organi, a upozoravajući sve one koji ne plaćaju porez. Druga informacija jeste da poreznici sada mogu da kontrolišu sve koji ostvaruju prihod iz inostranstva, kao i da protiv njih pokrenu sve moguće mere.


Koliko je frilensera u Srbiji koji ne plaćaju porez trenutno na spisku nije poznato, ali se zna da ih nije bilo teško identifikovati.

"Poredili smo podatke o uplatama iz inostranstva sa podnetim prijavama i identifikovali veliki broj fizičkih lica koja nisu podnele poreske prijave, obračunala porez i pripadajuće doprinose i izmirila svoje zakonske obaveze", saopštili su iz Poreske uprave i dodali da za sve njih postoje kazne u slučaju da ne plate svoje obaveze.


Čime se bave frilenseri

Kada je reč o poslovima kojima se bave frilenseri, najčešće su to programeri, prevodioci, dizajneri ili marketinški stručnjaci. Oni pružaju usluge razvoja softvera, časove stranih jezika, prevođenje, promociju ili grafički dizajn, a poslove nalaze na raznim digitalnim platformama za profesionalno umrežavanje.

Frilenseri najčešće novac od angažmana dobijaju na svoje devizne račune ili preko specijalizovanih platnih kartica, a veliki deo njih ima potpisane ugovore o delu sa kompanijom ili osobom koja ih angažuje.

Porez moraju da plate i svi oni koji prihode ostvaruju na društvenim mrežama, kroz internet klađenje, kao i oni koji su izdavali “stan na dan”. Poseban fokus kontrole trebalo bi da bude na platnim karticama otvorenim u inostranstvu kao što su Skrill, Payoneer i Neteller, ali i plaćanja prema sajtu Booking.com.

Kazne i utaja poreza

Prema navedenim zakonima, osoba koja ostvari prihode iz inostranstva, a ne podnese poresku prijavu, novčano će se kazniti svotom od 5.000 do 150.000 dinara, a ukoliko ne uplati porez utvrđen u poreskoj prijavi kazniće se i novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza.Autor : Blic

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x