POSLEDNJE PUTOVANJE: KRALJICA ELIZABETA II ODLAZI UZ SVOJU OMILJENU MUZIKU

Sahrana britanske kraljice Elizabete biće održana danas u prisustvu više od 500 zvaničnika, a Princ Džordž (9) i princeza Šarlot (7), deca princa Vilijama i princeze Kejt, biće među više od 2.000 gostiju na sahrani kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji.


U pogrebnoj povorci, Vilijam i Kejt će ići ispred DŽordža i Šarlot, a posle njih će ići njihovi stric i strina, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Hari i Megan, kao i ostali članovi kraljevske porodice.Treće dete Vilijama i Kejta, Luis (4), neće prisustvovati sahrani, prenosi BBC i dodaje da će  više od 4.000 pripadnika vojske će pratiti kovčeg, koji će ići sporo kroz centralne ulice Londona.


Služba će biti prenošena na televiziji i očekuje se da će biti emitovana milionima širom sveta. Sahrana kraljice Elizabete mogla bi da bude jedan od najgledanijih događaja uživo u istoriji čovečanstva.

Centralni deo državne sahrane održava se u u Vestminsterskoj dvorani.


Oko 2.000 gostiju, uključujući članove kraljevske porodice, britanske zvaničnike i šefove država i vlada iz inostranstva, zauzeće svoje mesto u opatiji i gledati kako se kraljičin kovčeg premešta do Velikog oltara.


Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge će danas biti prevezeno kroz London, pored Bakingemske palate do Velingtonove kapije.


Telo kraljice Elizabete Druge zatim će biti prevezeno  u Vindzor, gde će biti služeno privatno opelo, nakon čega će biti položen u kraljevsku grobnicu u kapelu svetog Đorđa.


U 20.30 kraljica će, na privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli, biti sahranjena zajedno sa svojim mužem, vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret.


Nesumnjivo je da će odnosi među članovima kraljevske porodice i danas biti u fokusu. Prethodnih dana jedna od centralnih tema britanskih medija bilo je pitanje da li će princu Hariju biti dozvoljeno da nosi britansku uniformu. Mediji su nagađali da je dozvola da nosi uniformu na bdenju došla tek nakon što je takva izdata "ozloglašenom" princu Endru.  Kasnije su se pojavili tekstovi u kojima se tvrdi  da su sa unforme princa Harija skinuti inicijali kraljice, dok su oni ostali na uniformi princa Vilijema.


“BBC” prenosi  da će muzika na sahrani biti u duhu i po ukusu kraljice. Sviraće se kompozicije Ralfa Vona Vilijamsa, Sebastijana Baha i Edvarda Elgara.


Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x