PRAVLJENJE SELFIJA MOŽE UKAZIVATI NA MENTALNI POREMEĆAJ- POZNAJETE LI NEKOG KO BOLUJE OD "SELFITISA"?

Gotovo da ne postoji korisnik društvene mreže na svetu koji ne zna šta je selfi i gotovo da ne postoji onaj ko ga nije napravio i postovao na neku od društvenih mreža. Ali znate li  šta je "selfitis"?


Pod pojmom "selfititis"  Američko udruženje psihijatara (APA) podrazumeva mentalni poremećaj: „opsesivno kompulzivnu želju da osoba fotografiše sebe i objavi slike na društvenim mrežama kao način da se nadoknadi nedostatak samopoštovanja i da se popuni praznina u intimnosti“.


Međutim, koliko selfija dnevno znači da je osoba obolela od "selfitisa"? Jedan, tri, pet, dvadeset, dvesta pet?


Adobo Chronicles analizirajući studiju  APA navodi da postoji tri nivoa "selfitisa":


- Granični selfitis: "slikate sebe najmanje tri puta dnevno, ali selfije ne objavljujete na društvenim mrežama"

- Akutni selfitis: "slikate sebe najmanje tri puta dnevno i objavljujete svaku od fotografija na društvenim mrežama".

- Hronični selfitis: "nekontrolisana želja za fotografisanjem sebe svakodnevno tokom celog dana i objavljivanje više od šest selfija dnevno".


Ova podela kasnije je dublje razmatrana i došlo se do zaključka da ona ne mora biti striktna. Objavljivanje selfija na mrežama ne mora nužno biti mentalni pomremećaj pogotovu kod osoba koje zarađuju na taj način ili imaju neki drugi konkretni cilj.


Kada posumnjate da vi ili neko drugi ima "selfitis" psiholozi kažu da je vreme da sebi ili prijatelju postavite sledeća pitanja: Zašto se objavljujete selfije? Šta dobijate od toga? Da li pokušavate da steknete prijatelje ili uspostavite jače veze? Kakav bi bio osećaj prestati?


Odgovori na ova pitanja daće vam jasan odgovor da li je u pitanju poremećaj ili pak postoji racionalno objašnjenje za konstantno postavljanje selfija na vašim društvenim mrežama.

Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x