Premijerka Meloni: Italija više ne želi da prima migrante koje su spasile strane NVO

 Nevladine organizacije koje spašavaju migrante na Mediteranu moraće da ih iskrcaju u zemljama pod čijom su zastavom njihovi brodovi, posebno u Nemačkoj, ako se ne pronađe bolji kompromis o statusu azila i imigracije, izjavila je večeras na Malti italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia).

Ona je odbacila amandman koji je Nemačka predstavila o statusu i ulozi nevladinih organizacija, dok je u četvrtak u Briselu usvojena reforma Pakta o azilu i imigraciji.

Tekst su odobrile zemlje članice Evropske unije, ali je Italija, iznenađena kasnim podnošenjem nemačkog amandmana, izrazila rezerve i zatražila period za razmišljanje.

Taj amandman je "korak unazad" i "zato predlažemo još jedan amandman prema kojem je država odgovorna za doček migranata koji se prevoze na brodu nevladinih organizacija država koja nosi njihovu zastavu", rekla je Đorđa Meloni novinarima na marginama samita mediteranskih zemalja Evropske unije na Malti.

Prema informacijama koje su preneli italijanski mediji, italijanski amandman su odbacili ministri unutrašnjih poslova koji su se u četvrtak sastali iza zatvorenih vrata u Briselu.

Rim zamera Berlinu što finansira nekoliko humanitarnih nevladinih organizacija na Mediteranu, od kojih neke rade pod nemačkom zastavom.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x