Prošlo je šest decenija od istorijskog leta Gagarina

Danas se navršava 60 godina od kada je u svemir odleteo sovjetski kosmonaut Juri Gagarin i bio prvi čovek u istoriji koji je to učinio.


U Rusiji se planiraju brojne manifestacije kojima će biti obeleženo šest decenija od prvog svemirskog leta sa ljudskom posadom.Mediji prenose da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da otputuje u Engels, grad na jugu zemlje, gde je skulptura posvećena Gagarinu i nalazi se na mestu njegovog sletanja.


Portarol zvaničnog Kremlja Dmitrij Peskov je u petak izjavio da je godišnjica svemirskog leta "dan nacionalnog ponosa" za Rusiju.Na današnji dan 1961. godine, 28. godišnji sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin, u svemirskoj kapsuli "vostok 1", poleteo je sa kosmodroma u Bajkonuru i postao prvi čovek koji je iz svemira gledao Zemlju.Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na sat. Gagarin je obleteo jedan krug oko Zemlje za sat i 48 minuta.

 

"Vostok 1" je sleteo u Saratovsku oblast, 110 kilometara južno od Volgograda. Gagarin se bez problema katapultirao na visini od sedam kilometara i padobranom bezbedno prizemljio.Njegova sada zarđala kapsula "vostok" izložena je u moskovskom Muzeju kosmonautike, gde će sutra biti otvorena izložba posvećena Gagarinu, prenosi portal "Frans 24".


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x