PROSEČNA STAROST AUTOMOBILA: U Srbiji 17, Crnoj Gori 16, u Evropskoj uniji 10,8

Svako četvrto vozilo na ulicama u Crnoj Gori je starije od dve decenije, prosečna starost u severnim opštinama je za šest godina veća nego u Podgorici i na primorju. U Srbiji je prosečna starost automobila preko 17 godina, dok su u Luksemburgu vozila u proseku stara svega 6,4 godine, prenose Vjesti.


Prema podacima Monstata Bosna i Hercegovina ima istu prosečnu starost vozila kao i Crna Gora - 16 godina, dok je ta brojka u Srbiji neššto veća - 17,1 godinu, a u Hrvatskoj 12,6 godina.

Podaci ACEA pokazuju da i dalje postoji velika razlika između standarda Zapadne i Istočne Evrope. Prosečna starost vozila u držžavama Istočne Evrope je za ššest do sedam godina veća nego na Zapadu.


PROČITAJTE JOŠ...

U Evropi i Srbiji cene polovnih automobila u blagom porastu


Najmlađa vozila imaju građani Luksemburga, gde je njihova prosečna starost svega 6,4 godine, slede Velika Britanija gde je prosek osam godina, Austrija 8,2, Irska 8,4, Danska 8,8, Belgija i Francuska devet godina, Nemačka 9,5, ŠŠvedska 9,9.

Najveću starost vozila u EU imaju građani Litvanije - 16,9 godina, zatim slede Estonija sa 16,7, Rumunija sa 16,3, Grčka sa 15,7, Češška sa 14,8, Mađarska sa 14,2 godine.

Autor : Vijesti

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x