Putin pozvao na jačanje saradnje izmedju kaspijskih zemalja

 Moskva poziva na jačanje saradnje izmedju kaspijskih zemalja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin danas na samitu pet kaspijskih država u prestonici Turkmenistana Ašhabadu.
"Rusija je dosledno pozivala na jačanje partnerskih odnosa izmedju pet kaspijskih država u oblasti politike, bezbednosti, ekonomije i zaštite životne sredine, kao i u mnogim humanitarnim aspektima", istakao je on.

Kaspijska petorka uključuje Rusiju, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.

Putin je rekao da je uveren da će striktno poštovanje principa Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora garantovati prosperitet regiona, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog predsednika, pet kaspijskih država je odgovorno za očuvanje Kaspijskog mora i obezbedjivanje održivog regionalnog razvoja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je na šestom Kaspijskom samitu izjavio da saradnja izmedju država Kaspijskog mora postaje sve važnija, jer rešenje statusa mora mogu da pronadju samo primorske države.

Zamenik predsednika Saveta Ruske federacije Konstantin Kosačov izjavio je danas da je procenat trgovine izmedju Rusije i Irana u 2021. godini porastao za više od 70 odsto.

Kaspijski lideri složili su se na samitu da se pocedu razgovori o nacrtu sporazuma o vojnim merama za izgradnju poverenja.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x