Radna grupa stručnjaka: Promene u udžbenicima biologije predstavljaju naučnu cenzuru

Odluka o izbacivanju rodnih sadržaja iz udžbenika biologije za osmi razred predstavlja cenzuru naučnog sadržaja, zaključila je danas Interdisciplinarna radna grupa stručnjaka iz oblasti biologije i psihologije.
Na konferenciji za novinare u Beogradu, Iz te grupe su najavlili da će ponovo uputiti poziv nadležnom ministarstvu da preispita svoju odluku o ukidanju sadržaja iz udžbenika za biologiju.

Kazali su da je odluku o izbacivanju rodnih sadržaja donela Radna grupa formirana od strane Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja, po dopisu Ministra prosvete Branka Ružića.

Koordinatorka laboratorije za istraživanje roda Jelena Ćeriman izjavila je da je došlo do kršenja proceduralnih i zakonskog okvira koji podrazumevaju usvajanje, primenu ili odbacivanje pomenutih udžbenika.

"Što se tiče argumenata o primerenosti uzrastu, osmaci su već na predmetima koji postoje od prvog razreda osnovne škole usvajali znanja koja su osnov za dalje učenje o ovoj temi. Naš celokupni zaključak je da se na ovaj način urušava proceduralnost i autoritet različitih institucija koje su udžbenike odobrili", rekla je Ćeriman.

Predsednik Srpskog biološkog društva Miroslav Živić kazao je da je izvršena parcijalna izmena već definisanih udžbenika iako sa ovim delom programa u prošlosti nije bilo problema.

Profesorka na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Biljana Stanković upozorila je da cenzura ovakvog tipa ima potencijal da otvori vrata svim budućim cenzurama.

"Još jedan od nedovoljno jasnih argumenata da osmaci nemaju predavanja iz sociologije i psihologije do srednje škole, ali nauka se zasniva na interdisciplinarnosti i osmaci na drugim predmetima takodje uče neke od osnova ove dve nauke. Treba se voditi predznanjima učenika, koji su izloženi raznim sadržajima i moramo uzeti u obzir njihova spontana znanja i uverenja", rekla je Stanković.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x