Radnice u prodavnicama posebno izložene riziku od zaraze

Žene zaposlene u trgovini su od početka pandemije korona virusa više nego mnogi drugi zaposleni izložene riziku od zaražavanja, jer su dolazile u kontakt sa veoma velikim brojem ljudi.


To se posebno odnosi na radnice u prodavnicama prehrane koje konstantno rade tokom epidemije, prenosi Tanjug.


Pritom se dosta njih, kako se navodi u istraživanju o položaju radnica u trgovinskim radnjama tokom pandemije koju je uradila A11- Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, suočilo sa povećanim obimom posla, uskraćivanjem prava na bolovanje, nepoštovanjem radnog vremena, neadekvatnim merama zaštite na radnom mestu."Većina ispitanica je potvrdila da su im poslodavci obezbeđivali maske i rukavice, sem na početku vanrednog stanja kada su se, uglavnom, same snalazile. Najveći problem za njih je komunikacija sa kupcima koji ne nose maske, a dužne su da ih opomenu da koriste ovo sredstvo zaštite", saopštili su organizatori istraživanja.


Istraživanje je deo projekta o poboljšanju institucionalne prakse u sprečavanju diskriminacije žena na tržištu rada, a koje finansira Evropska unija i sufinansira Švedska međunarodna razvojna saradnja (SIDA).Istraživanje je otkrilo i da su radnice dužne da vode računa o broju kupaca koji se istovremeno nalaze u radnji, kao i da dezinfikuju i čiste prostor."Naravno da ne nose svi kupci maske. I to je naša odgovornost da ih opominjemo, ali ne možemo da ih nateramo", rekla je jedna od ispitanica uz opasku da ona ne može ništa da učini kad u radnju "uđe rmpalija od dva metra i preko 100 kila za kog znam da je nasilan i kaže da baš sada mora da pazari".


Radnice u trgovini radile su puno radno vreme u dosadašnjem toku pandemije, jer u svim fazama protivepidemijskih mera radnje s prehranom su uvek radile.


Zato su žene koje su morale da se brinu za druge članove porodice ili decu, koja nisu išla u škole ili vrtiće, bile dodatno ugrožene, jer su neretko, kako se same rekle, radile i duže od zvaničnog radnog vremena.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x