"Robin Hud hakeri": Kradu kriptovalute od bogatih i daju u humanitarne svrhe

Jedna hakerska grupa je prvi put dala ukradeni novac u dobrotvorne svrhe, što zbunjuje stručnjake iz oblasti sajber-kriminala ali i one kojima je novac namenjen.


Hakeri iz grupe koja sebe naziva „Darksajd" (Darkside) tvrde da su od kompanija iznuđivali milione dolara, ali da sada žele da „svet učine boljim mestom", piše BBC.


Ova hakerska grupa je objavila kopije uplatnica od po 10.000 dolara u bitkoinima za dve dobrotvorne organizacije. Jedan od njih, Čildren internešnl (Children International), saopštila je da neće zadržati novac.


Potez se doživljava kao neobičan i zabrinjavajući razvoj događaja, kako moralno tako i zakonski. U postu na blogu od 13. oktobra, hakeri tvrde da napadima ciljaju samo velike profitabilne kompanije. Reč je o ucenjivačkim napadima pomoću softvera. Hakeri napadaju IT sisteme kompanija i drže ih blokiranim sve dok ta kompanija ne isplati traženi novac.


Mislimo da je pošteno da deo novca koji su kompanije uplatile ode u dobrotvorne svrhe", glasi poruka hakera.
„Bez obzira na to što mislite da je ovo što radimo loše, drago nam je kada znamo da smo pomogli nečijem životu. Danas smo poslali prve donacije."


PROČITAJ JOŠ...

NE VIDIŠ GA, A MOŽEŠ DA SE OBOGATIŠ – SRBIJA REGULIŠE PROMET DIGITALNIH VALUTA


Sajber-kriminalci su donaciju objavili zajedno sa priznanicama za porez koje su dobili u zamenu za 0,88 bitkoina koje su poslali dvema dobrotvornim organizacijama - The Water Project i Children International.

Children International pomaže decu, porodice i zajednice u Indiji, Filipinima, Kolumbiji, Ekvadoru, Zambiji, Dominikanskoj Republici, Gvatemali, Hondurasu, Meksiku i Sjedinjenim Državama.


Portparol organizacije rekao je za BBC: „Ako je donacija povezana sa hakerima, ne nameravamo da je zadržimo".
Iz organiziacijeThe Water Project, koji radi na poboljšanju pristupa čistoj vodi u podsaharskoj Africi, nisu odgovorili na molbu da prokomentariše slučaj, piše BBC.


Autor : BBC

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x