RODITELJI U SRBIJI DECI NAJČEŠĆE DAJU OVA IMENA

U Srbiji je lane rođeno 62.700 beba, od čega je više dečaka i to 32.266, a devojčica je 30.434, objavio je Republički zavod za statistiku.


U saopštenju RZS-a navodi se i da je rođeno je 2.407 dvojki i 62 trojke, a otkriveno je i koja su najčešća imena za novorođene devojčice i dečake u Srbiji.


Sofija i Dunja najčešće u Srbiji u 2022. godini


Roditelji devojčica u Srbiji najčešće su se u 2022. godini odlučivali za imena  Dunja, Sofija, Mila, Teodora i Sara.


Dunja je jedno od najpopularnijih staro-slovenskih imena u Srbiji i u zemljama regiona. Ime Dunja je u starim vremenima, najčešće davano onim devojčicama koje su rođene u mesecu maju ili junu, jer su to kalendarski meseci kada cvetaju stabla dunje. Takođe, plod dunje je od prastarih vremena simbol zdravlja i lepote.


Ime Sofija se povezuje sa grčim Sofia. Izvorno, ono označava vrlinu i božansku mudrost,  pa bi značenje imena bilo „ona koja je mudra“, „osoba koja je pronicljiva“, ili prava „mudrica“.


Smatra se da je žensko ime Mila, staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem „mila i draga“, i da potiče od srpskog prideva „mila; mio; mil“. Iako spada u stara i tradicionalna srpska imena, žensko ime Mila je sve popularnije među mladim roditeljima, te i „vraća“ svoju poziciju među najtraženijim imenima za novorođene devojčice.


 Ime Teodora potiče iz grčkog "Theodoros" (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”. Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao. U raznim varijantama ime je rasprostranjeno đirom Evrope a i šire.


Značenje vlastitog imena Sara (originalno Saraj ili Sarah), koje je prevedeno sa hebrejskog jezika je – ona koja dominira; ona koja je važna; Žensko ime Sara (Sarai), je prevedeno sa jevrejskog jezika, ona žena koja je vesnica sreće


Luka i Lazar su najčešći izbor za ime dečaka


Najčešća imena za dečake u Srbiji u 2022. bila su Luka, Lazar, Vasilije, Bogdan i Vuk.


Luka je muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči "luks" (grč: Λουκάς) što znači "svjetlost". U hrišćansku religiju i najpoznatiji je svakako Sveti apostol Luka, jedan od ukupno dvanaest apostola, koji je tvorac trećeg jevanđelja „po Luki“, a koji se i spominje u „Svetom pismu“ i u „Novom zavetu“. Sveti apostol Luka je prema hrišćanskom verovanju bio lekar i iscelitelj po profesiji, pomagao je svim bolesnim i nemoćnim ljudima, ali u isto vreme propovedao hrišćansku veru sa apostolom Pavlom.


U originalnom prevodu i sa hebrejskog i sa aramejskog jezika, ime Lazar (odnosno originalne forme Eleazar ili Azarija) znače – „Bog je pomogao“; „Božja pomoć“; „Bog je poslao pomoć“; „Bog pomaže“; „Bog će pomoći“; „uz Božju pomoć rođen“.


Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči „basileios“ (Βασίλειος), što znači „carski“, „kraljevski“


Prema starim verovanjima, muška deca sa imenom Bogdan su ili bivala „zaštićena od Boga“ koji im je darivao dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu, ili su pak bila prvorođena deca koja su „dugo i željno očekivana“, odnosno čiji roditelji nisu dugo mogli da imaju potomstva.


Legenda o muškom ličnom imenu Vuk, potiče iz staro-slovenskog verovanja, koje se prenosilo „sa kolena na koleno“, a prema kome su veštice i druga „zla mitska bića“, ubijale novorođenu mušku decu.

Kako bi ih zaštitile, majke su svojim novorođenim sinovima davale ime po divljoj životinji vuku, koji je trebalo da „zastraši“ zle sile i da zaštiti decu od umiranja ili od obolevanja od smrtonosnih bolesti


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x