RSE: Lajčak večeras u Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak doputovaće večeras u Prištinu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, u Prištini će boraviti kratko, a trenutno nije poznato sa kim će se sastati, navodi RSE.

Vlada Kosova je navela da "nije dobila zvaničan zahtev od gospodina Lajčaka" za sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

"O sastancima premijera Kurtija sa gospodinom Lajčakom uvek ste ranije upoznati", navela je kosovska vlada.

Lajčak je u petak sa predstavnicima SAD, Francuske, Nemačke i Italije boravio u Prištini i Beogradu, radi razgovora sa Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o planu EU za Kosovo.

Posle sastanka u Prištini, Lajčak je rekao da je petorka od Kurtija očekivala "veće razumevanje mogućnosti koje nudi predlog EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", dok je u Beogradu kazao da je Vučić pokazao "odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije".

O planu se do danas nije izjasnio niko iz kosovske vlade, dok je Vučić rekao da je Srbija spremna "da prihvati koncept i da radi na implementaciji" predloga EU.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole objavio je ranije danas da je razgovarao sa Kurtijem o predlogu EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je pozvao kosovskog premijera da ga prihvati.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x