Ružić: Za tri godine uloženo više od 48 miliona evra u različita naučna istraživanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je za tri godine uloženo više od 48 miliona evra u različita naučna istraživanja.

Prilikom posete izlagača na Medjunarodnom sajmu tehnike, .Ružić je rekao da je novac uiložen preko dva državna fonda iz kojih se finansiraju naučna istraživanja i putem kojih država podstiče istraživanja i razvoj novih tehnoloških rešenja i realizaciju kreativnih ideja.
"Fond za nauku je za tri godine rada sa 43,9 miliona evra finansirao rad istraživača, opremu, materijale, publikacije, medjunarodnu saradnju i naučnoistraživačke organizacije", rekao je Ružić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, Ružić je kazao i da je kroz Fond za inovacionu delatnost, "samo u oblasti veštačke inteligencije u okviru različitih programa u periodu od 2018. do 2021. godine, finansirano 29 projekata, ukupnog budžeta 4,8 miliona evra".

Ministar je podsetio da su osnovani Institut za veštačku inteligenciju, Institut za IКT i Institut BIOSENS, "koji će dodatno, uz sve mere vlade Srbije doprineti da se Srbija još bolje pozicionira u oblasti novih tehnologija".

Na 64. Medjunarodnom sajmu tehnike, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljena su 23 instituta, fakulteti, fondovi za nauku i inovacionu delatnost, kao i naučno-tehnološki parkovi.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x