Rumunija nabavlja helikoptere za vanredne situacije, piloti na obuci u SAD

 Rumunija je naručila šest helikoptera Blek Hok za potrebe službe za vanredne situacije a piloti odredjeni za te letelice već se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na preobuci.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, piloti pripadaju rumunskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i na Floridi će obaviti teoretsku obuku i letenje na simulatoru, a po povratku u domovinu biće rasporedjeni na rad u Sektor za vanredne situacije.

Rumunija je kupila šest helikoptera Blek Hok, ali u civilnoj varijanti koja se proizvodi u Poljskoj pod nazivom S-70i. Letelice su već u proizvodnji i sused Srbije je za njihovu nabavku izdvojio 140 miliona evra. Većinu sume pokrila je Evropska unija iz nepovratnih fondova.

"Šest helikoptera koje je Rumunija naručila treba da zamene sovjetske letelice Mi-8 i Mi-17, koje trenutno nisu u upotrebi jer nije moguće obaviti generalni remont u Rusiji. Pritom se radi o vremešnim letelicama od kojih je najmladja proizvedena pre 29 godina a najstarija pre skoro pola veka", dodaje se.

Rok za početak isporuke helikoptera je 2023. godina. Tri letelice će biti prilagodjene za potrebe traganja i spasavanja na moru a tri na kopnu, a svi helikopteri će moći da se bave i medicinskom evakuacijom, izvidjanjem i gašenjem požara.

Rumunski sektor za vanredne situacija trenutno aktivno koristi i 16 Erbasovih helikoptera H135.

Trenutno ima letačke jedinice i posade u Targu Murešu, Bukureštu, Galacu, Jašiju, Aradu, Krajovi i Konstanci, a po potrebi se zemaljske posade rasporedjuju i u druge gradove.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x