Rusija: Masovni protesti i hapšenja na demonstracijama sa zahtevom da se oslobodi Navaljin

Na demonstracijama u Rusiji sa zahtevom da se na slobodu puti opozicionar Aleksej Navaljin učetvovalo je desetine hiljada ljudi. Agencije prenose da je tokom demonstracija uhapšeno preko 3000 ljudi.


Supruga Navaljnog, Julija, izjavila je da je i ona privedena na protestu u Moskvi gde policija rasteruje njegove pristalice okupljene u glavnom gradu Rusije, prenosi BBC.


Gradske vlasti smatraju da se okupilo oko 4.000 ljudi, dok je Reuters procijenio da se oko 40.000 okupilo na demonstracijama u glavnom gradu Rusije.


Evropska unija u SAD osudile su metode policije


Predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj oštro je kritikovao akcije ruskih vlasti protiv demonstracija. Žao mu je što je došlo do brojnih hapšenja, nesrazmerne upotrebe sile i ograničenja internet i telefonskih veza, rekao je on u Briselu i dodao da će u ponedeljak sa ministrima spoljnih poslova država EU razgovarati o sledećim koracima EU, prenosi DW.


Amnesty International takođe je osudio ruske vlasti zbog masovnih hapšenja i pritvora, piše RSE.

„Ruske vlasti neumorno pokreću odmazde protiv mirnih demonstranata; ono što smo danas videli samo je ovo potvrdilo. Policija je zanemarila svoju dužnost da garantuje pravo na mirno okupljanje i umesto toga neselektivno tukla i samovoljno hapsila protestante, od kojih su mnogi bili mladi ", rekla je Natalia Zviagina, direktorka Amnesty International za Rusiju.


Prema pisanju DW nova američka administracija takođe je osudila „oštre metode" koje su ruske snage bezbednosti koristile u obračunu sa demonstrantima i novinarima i zatražila puštanje svih uhapšenih. Stejt department rekao je da su SAD stale rame uz rame sa svojim saveznicima i partnerima u odbrani ljudskih prava. Ministarstvo je tražilo „trenutno i bezuslovno puštanje" Navaljnog na slobudu.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x