Ruski naučnici razvijaju vakcinu protiv ptičjeg gripa

Ruski istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju "Vektor" napravio je vakcinu koja se može koristiti protiv gripa A/H5N8, poznatog i kao ptičji grip, rekao je šef Centra Rinat Maksjutov.


- U martu smo koristili tehnologiju obrnute genetike da bismo stvorili soj vakcine koji se može koristiti kao vakcina protiv H5N8. Ako je potrebno, ovaj soj se može odmah predati ruskim proizvodnim pogonima da bi se razvila vakcina uz pomoć postojećih tehnologija. Takođe je razvijen i prototip kompleta za testiranje - rekao je Maksjutov, prenosi Srna.Prema njegovim rečima, pitanje proizvodnje vakcine i registrovanje kompleta za testiranje za upotrebu u Rusiji zavisiće od potražnje.


Ruski sanitarni nadzornik "Rospotrebnadzor" može doneti odluku ako je to potrebno zbog epidemiološke situacije.Šefica ruske službe za zaštitu potrošača Ana Popova rekla je u martu da će nova vrsta ptičijeg gripa A/H5N8, koja je potvrđena kod nekoliko Rusa u februaru, verovatno uskoro mutirati da bi stekla sposobnost prenosa sa čoveka na čoveka.


Virus je potvrđen kod sedam radnika na južnoj ruskoj farmi živine, gde je u decembru 2020. godine registrovan virus među pticama.

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x