Ruski vojnik osudjen na doživotni zatvor na sudjenju za ratne zločine u Kijevu

Ruski vojnik Vadim Šišimarin osudjen je danas na doživotni zatvor na prvom sudjenju za ratne zločine održanom u Ukrajini od početka rata.
Dvadesetjednogodišnji Šišimarin osudjen je zbog ubistva nenaoružanog civila nekoliko dana posle početka ruske invazije u Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On se tokom sudjenja izjasnio krivim za ubistvo 62-ogodišnjeg Ukrajinca 28. februara, četiri dana nakon početka invazije, pucajući mu u glavu kroz otvoren prozor automobila u oblasti Suma. Rekao je da je delovao po naredjenju i zatražio oproštaj od udovice ubijenog čoveka.

Šišimarin je bio pripadnik ruske tenkovske jedinice i krivično je gonjen prema delu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova ranije je rekla da njena kancelarija priprema predmete za ratne zločine protiv 41 ruskog vojnika za krivična dela medju kojima su bombardovanje civilne infrastrukture, ubijanje civila, silovanje i pljačka.

Ne zna se koliko je osumnjičenih u ukrajinskim rukama i kom broju će biti sudjeno u odsustvu.

Kao prvi slučaj ratnih zločina u Ukrajini, Šišimarinovo krivično gonjenje je izazvalo medijsku pažnju.

Ovo sudjenje koje se odvija u Kijevu se vidi kao šansa Ukrajine da dokaže bez sumnje da je ruski vojnik ubio civila ne pridržavajući se pravila rata, navodi BBC.

Moskva je demantovala da su njene trupe ciljale civile tokom invazije dok Ukrajina kaže da je moguće počinjeno 11.000 zločina, prenosi BBC. 

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x