S pozivom 'Osvetli se!' u subotu u Beogradu masovna vožnja gradjana koji koriste bicikl

U Beogradu će u subotu popodne biti priredjena mesečna masovna vožnja gradjana koji koriste bicikl - 133. "Kritična masa".

Okupljanje je u 16.30 na Trgu Nikole Pašića za osam kilometara vožnje kroz centar Beograda, do Kulturnog centra "Magacin" u Ulici Kraljevića Marka 4-8 (trasa: https://ridewithgps.com/routes/41461542).

Tema vožnje je ovog puta "Osvetli se!", najavilo je Udruženje "Ulice za bicikliste", organizator vožnje, a već se prijavilo više od 250 zainteresovanih gradjana.

Udruženje želi da ponovo ukaže biciklistima koliko je za njihovu bezbednost važno da poštuju zakonsku obavezu da u uslovima slabe vidljivosti koriste prednje belo i zadnje crveno svetlo na biciklu.

Sutra, u petak, Udruženje "Novosadska biciklistička inicijativa" ogranizovaće vožnju u sklopu zajedničke kampanje ukazivanja na važnost pravilne osvetljenosti bicikla.

Masovne vožnje u Novom Sadu i Beogradu su deo kampanje koju krovna organizacija biciklističkih udruženja - "Biciklistička unija Srbije" planira povodom najavljene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Članice te mreže udruženja gradjana koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo iz cele Srbije, rade na unapređivanju bicklističkog saobraćaja i opšte bezbednosti biciklista, i najavljuju poklanjanje svetala biciklistima.

Biciklistička udruženja će kao partnere pozvati Upravu saobraćajne policije i Agenciju za bezbednost saobraćaja, a svetla će se neosvetljenim biciklistima deliti u gradovima širom Srbije, na mestima gde je najveća frekvencija biciklističkog saobraćaja.

To je podržala Vlada Švajcarske kroz projekat "Zajedno za aktivno građansko društvo - ACT", koji sprovode "Helvetas Swiss Intercooperation" i Građanske inicijative.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x