SAD i VB o metodama hakovanja za koju tvrde da koriste Rusi

 Američke i britanske agencije obelodanile su detalje metoda "grube sile" koje je, kako tvrde, primenjivala ruska obaveštajna služba u pokušaju da provali u "klaud usluge" više stotina vladinih agencija, energetskih kompanija i drugih organizacija.


U izveštaju, koji je objavila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), opisuju se napadi operativaca povezanih s ruskom vojnoobaveštajnom agencijom GRU, koja je ranije dovođena u vezu sa velikim sajber-napadima u inostranstvu i pokušajima mešanja u izbore u SAD 2016. i 2020. godine.


Direktor NSA za sajber-bezbednost Rob Džois tvrdi da je ruska kampanja "verovatno u toku, na globalnom nivou", prenosi Tanjug AP.


NSA navodi da su operativci povezani sa GRU-om pokušali, bar od sredine 2019. do početka ove godine, da prodru u mreže koristeći "Kubernetes", softver otvorenog koda koji je prvobitno razvio "Gugl" kako bi upravljao "klaud uslugama".

Kako dodaje, iako je "značajan broj" pokušaja provale kao metu imao organizacije koje koriste klaud usluge "Majkrosoft Ofisa 365", hakeri su pogodili i druge pružaoce "klaud usluga" i servere e-pošte.Napadi "grubom silom“ uključuju automatsko zasipanje sajtova potencijalnim lozinkama dok hakeri ne dobiju pristup.U izveštaju, izdatom tokom razornog talasa "ransomver napada" na vlade i ključnu infrastrukturu, ne otkrivaju se tačne mete kampanje ili pretpostavljena svrhu, već se samo navodi da su meta hakera bile stotine organizacija širom sveta.

Ransomver je, inače, vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili pohranjenim podacima i traži otkupinu od žrtve.SAD već dugo optužuju Rusiju da koristi i toleriše sajber-napade radi špijunaže, širenja dezinformacija i ugrožavanje rada vlada i ključne infrastrukture.Ruska ambasada u Vašingtonu oštro je u četvrtak negirala umešanost agencija ruske vlade u sajber napade na američke vladine agencije ili privatne kompanije."Nadamo se da će američka strana odustati od prakse iznošenja neosnovanih optužbi i usredsrediti se na profesionalan rad sa ruskim stručnjacima kako bi ojačala međunarodnu informacionu bezbednost", poručuje se u saopštenju ruske ambasade, objavljenom na Fejsbuku.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x