SAD: Kako će glasati mladi glasači?

Glasači mlađi od 30 godina su populacija koja se pažljivo posmatra u Sjedinjenim Državama, dok je odnos prema rasi najvažnije pitanje među mladim ljudima.

"Ima velikih rasnih i polnih razlika u odnosu na to koga od kandidata na izborima mladi podržavaju", kaže za Glas Amerike Ebi Kisa, direktorka u Centru za informacije i istraživanje o građanskom obrazovanju i učestvovanju (CIRCLE) na Univerzitetu Tafts.

"Na primer, veliki broj mladih ljudi koji nisu belci, pogotovo mladi Afroamerikanci i Latinoamerikanci, glasaju za demokratske kandidate. S druge strane, kada posmatramo belačku omladinu, ne postoji tako jaka podrška".

Pored milenijalaca i Generacije X koja čini 37 odsto biračkog tela, prema istraživanju Pju centra, Generacija Z će činiti veći deo glasačkog tela, nego starija, ne tako glasna generacija.

Prema najnovijem istraživanju Forbsa, 70 odsto crnih glasača ispod 30 godina podržava demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, što je mnogo više od proseka svih birača mlađih od 30, koji je 57 odsto, navodi Glas Amerike.

Izbori za predsednika SAD održavaju se u utorak 3. novembra, a zvanično proglašnjenje pobednika očekuje se u januaru.

Autor : VOA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x