Satelitski snimak prikazao kako se gigantski brod zaglavio između Istoka i Zapada (video)

Sajt „Vesel fajnder“, koji prati kretanje plovila, objavio je satelitski snimak koji prikazuje momenat kada se gigantski brod sa kontejnerima „Ever Given“ dijagonalno zaglavio u Sueckom kanalu, blokirajući ključni plovni put za globalni brodski promet između Istoka i Zapada.

„Ever Given“, brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok 59 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva, prenosi Sputnjik.

Brod se nasukao na otprilike šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal, u blizini grada Sueca, u delu kanala gde je saobraćaj jednosmeran.

Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Ovo je događaj bez presedana u 150 godina dugoj istoriji kanala, kažu stručnjaci.

Uprava Sueckog kanala postavila je nekoliko remorkera u pokušaju da oslobodi masivno plovilo, uključujući i specijalizovani ploveći bager koji može da premešta 2.000 kubnih metara materijala svakog sata.

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku planira da danas pošalje grupu svojih stručnjaka u Suecki kanal kako bi pružili savetodavnu pomoć lokalnim vlastima u pokušaju oslobađanja broda, potvrdili su američki zvaničnici.

„Evergrin“, velika tajvanska brodarska kompanija koja upravlja brodom, saopštila je da je „Ever Given“ savladao jak vetar dok je ulazio u kanal iz Crvenog mora, ali da nijedan od njegovih kontejnera nije potonuo.I uprava Sueckog kanala je za incident okrivila loše vreme.

Blokada je prouzrokovala probleme globalnoj trgovini. Kroz kanal prolazi oko 10 odsto svetske trgovine, a od posebnog je značaja za transport nafte. Zatvaranje bi takođe moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

Autor : Gledaj.rs/Sputnjik

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x