Savet za BDP očekuje privredni rast u drugom kvartalu 2022. godine četiri odsto

Očekuje se da privredni rast Srbije u drugom kvartalu 2022. godine iznosi četiri odsto, konstatovano je danas na zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

"Na sednici su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu 2022. godine kada je rast BDP-a bio 4,5 odsto, a predvidjanja su da će u drugom kvartalu biti četiri odsto", saopštila je Kanelarija za saradnju sa medijima.

Dodaje se da su razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući, a očekuje se da inflacija počne da pada u julu.
Brnabić je, kako je navedeno, informisana da je u oblasti poljoprivrede u toku žetva pšenice, da se očekuje nešto manji prinos u odnosu na prošlu godinu zbog dugotrajne suše, da su kukuruz i suncokret u dobrom stanju, a da se istovremeno radi na otvaranju novih tržišta za izvoz voća i povrća.

Situacija u oblasti saobraćaja je, kako je navedeno, značajno bolja jer se beleži rast promenta u svim segmentima, posebno u železničkom, dok vodni i aviosaobraćaj postižu značajnije rezultate u odnosu na prethodni period.

Dodaje se da će u oblasti zaštite životne sredine, početkom septembra biti raspisani tenderi za izgradnju prvih osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od izuzetne važnosti za poboljšanje kvaliteta života gradjana.

"U toku je realizacija najvažnijih infrastrukturnih projekata, a medju prioritetnima su projekti saobraćajne infrastrukture, kao i izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom", navedeno je u saopštenju.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x