SDS: Nebriga države dovodi u pitanje opstanak Fijata u Srbiji

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da je "decenijska nebriga i neodgovornost" aktuelne vlasti dovela do "konačnog gašenja fabrike 'Fijat' u Kragujevcu".
"Naša država, kao vlasnik 30 odsto fabrike, ostaje bez kompanije koja je direktno i indirektno, kroz veliki broj komponentaša, koji su se nakon investicije Fijata odlučili da proizvodnju otpočnu u Srbiji, učestvovala sa gotovo 17 procenata u izvozu Srbije i bila najveći pojedinačni izvoznik", naveo je u saopštenju potpredsednik SDS Goran Radosavljević.

On je ocenio da je dolaskom "Fijata" Srbija vraćena na mapu zemalja proizvodjača automobila i automobilskih komponenata i dodao da je ta industrija jedan od sektora koji najviše učestvuje u globalnoj trgovini.

Radosavljević je naveo i da je ugovor izmedju Srbije i Fijata podrazumevao da se nakon odredjenog vremena razmotri proizvodnja još jednog modela automobila, ali da do toga nije došlo, zbog čega su iz SDS "više puta upozoravali da fabrici u Kragujevcu preti zatvaranje".

Prema njegovim rečima, obećanje da će za dve godine u Kragujevcu početi da se proizvodi za sada još uvek nepoznati model električnog automobila "na dugom je štapu i ne postoje nikakve garancije da će se to desiti".

"U medjuvremenu, radnicima ostaje da odluče da li će da uzmu otpremninu ili da budu prebačeni da rade u inostranstvu. A gradjanima Srbije ostaje da se nadaju da ista sudbina ne čeka i zaposlene u drugim kompanijama, odnosno da će nakon Geoksa i Fijata i druge fabrike biti ugašene, a radnici ostati bez radnih mesta", naveo je Radosavljević.

Ocenio je da je i slučaj sa Fijatom potvrdio da je "Vučićeva vlast od Srbije napravila zemlju jeftine radne snage i motanja kablova, dok se kroz medijsko ispiranje mozgova svakodnevno predstavlja 'zlatno doba' i napredak Srbije".


foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x