Sindikalac EPS-a: Dovoljno struje, ima i za izvoz

Član Sindikata rudarstva i energetike "Nezavisnost" u Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu Dragoslav Ljubičić rekao je danas da gradjani ne treba da brinu u vezi sa snabdevanjem strujom, nakon havarije na kopu uglja "Kolubare" i da je ima i za izvoz, preneo je N1.


"Dnevni 'pikovi' potrošnje električne energije u poslednje dve godine su 5.300 megavata. U ovom trenutku radi šest blokova na TENT-u A, i proizvodnja je 5.600 megavata, sa značajnom rezervom da mogu da rade još dva bloka. Kapaciteti EPS-a u svakom trenutku mogu da zadovolje i maksimalnu potrošnju električne energije u Srbiji", rekao je Ljubičić.

EPS je saopštio da je noćas klizište zaustavilo rad jednog bagera, ali da nema veće štete, a proizvodnja uglja nije ugrožena.

Ljubičić je rekao da EPS ima svoje probleme, ali se polako i sigurno oporavlja i da mu nisu jasni navodi mnogih medija koji negativno pišu o ovoj kompaniji, nakon te havarije.

On je oštro kritikovao odluku vlasti da dovedu strane stručnjake koji bi upravljali EPS-om. Osudio je reakciju ministarke rudarstva i energetike Dubravke Djedović koju je okarakterisao kao "paniku" i rekao da "nema mesta panici".

"Ova havarija nam govori da EPS i dalje ima odredjenih problema, ali da oni nisu ni približno kao oni koje smo imali pre dve godine. Takodje nam govori da Ministarstvom energetike u ovom trenutku vlada jedna potpuno nestručna osoba". kazao je Ljubičić.

Dodao je da je izjava ministarke Djedović da je u ovom trenutku u "Kolubari" 30 odsto manja proizvodnja uglja potpuna neistina.

"Istina je da je dnevni plan uglja u 'Kolubari' za januar i februar 63.000 tona dnevno, da je današnjeg dana odvezeno 953 voza iz kopova u termoelektrane, da su deponije na termoelektranama sa 5,4 odsto veće od bilansa, odnosno da imaju zalihu od 105,4 odsto", rekao je Ljubičić.

Istina je, kako je rekao i da je EPS od početka godine konstantno imao trend izvoza elekrične energije, pa je za danas dogovoren izvoz od 9.000 megavata. To će, prema njegovim rečima, kao direktnu posledicu imati 700.000 evra zarade EPS-a.

Na pitanje zašto misli da je to ministarka izjavila, on je odgoovrio da je to učinila "da bi opravdala angažovanje stranaca u budućem upravljanju EPS-om, kao i da bi opravdala 'bljuvotinu' od procene vrednosti preduzeća u iznosu od tri milijarde evra".

Ljubičić je, govoreći o ministarki Djedović, rekao da je od početka mandata čuo od nje samo jednu smislenu izjavu u vezi sa energetikom.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x