Sindikat Sloga: Radnici u najtežem položaju od početka višestranačja, zaslužuju bolje

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović najavio je danas da će se sindikat zalagati za nastavak sistemskog rešavanja problema radnika koji se trenutno nalaze u najtežem položaju od početka višestranačja u Srbiji.
"Svedoci smo neprestanog kršenja najosnovnijih radničkih prava i nepoštovanja Zakona o radu. Institucije koje bi trebalo da štite radnike su nedovoljne i, nažalost, podložne korupciji, baš kao i Socijalno-ekonomski savet (SES) koji nema autoritet u donošenju odluka kroz konsenzus, poput određivanja minimalne cene rada", naveo je Veselinović u saopštwnju.

Istakao je da su radnici stavljeni u poziciju da budu ucenjeni kroz ugovore o radu, primorani da daju svoje glasove i da prisustvuju stranačkim skupovima sa svojim porodicama.

"Mi svakodnevno u javnom diskursu govorimo o različitim oblicima nasilja u društvu, ali retko se osvrćemo na nasilje prema radnicima koje je dostiglo alarmantne razmere i koje je uzrok svih problema i nesreća. U tom kontekstu, kao sindikat, u narednom periodu donećemo odluke koje će nas voditi kroz predstojeće izbore", rekao je Veselinović.

Cilj je, kako je dodao, povratak dostojanstva radnicima, rešavanje njihovih ekonomskih i socijalnih problema, i borba za državu u kojoj će život radnika i njihovih porodica biti na prvom mestu.

"Ne želimo Srbiju koja će biti feudalna država pod kontrolom neodgovorne vlasti, korumpiranih političara i tajkuna koji se bogate i bahate dok je nacija na izdisaju", rekao je Veselinović.

"Sloga" će uskoro predstaviti predizborna rešenja i platformu kojom će od političkih aktera zahtevati ispunjenje prava radnika kao temeljni cilj promena ekonomskog i socijalnog položaja.

"Jedino rešenje za našu zemlju je evropski put, model države gde institucije odgovorno obavljaju svoj posao, gde je sve transparentno, a radnici pravično plaćeni. Samo kroz ovakav pristup možemo izgraditi pravedniju i prosperitetniju Srbiju za sve radnike i njene građane," ocenio je Veselinović.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x