Srbija se jedina u regionu nije uskladila sa odlukom EU o merama u borbi protiv terorizma

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) saopštio je da je Savet EU 18. jula 2022. usvojio odluku 2022/1241 kojom se stavlja van snage ranija odluka Saveta i ažurira spisak lica, grupa i entiteta na koje se primenjuje posebne mere u borbi protiv terorizma.

Kako se navodi u saopštenju, sa odlukom Saveta EU usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Moldavija i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat.

Usklađuju se i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodaje Borel u saopštenju.

Sbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa četiri odluke o restriktivnim merama koje je Savet EU doneo u julu, zbog Ukrajine, kao ni sa odlukom Saveta EU o restriktivnim merama protiv Irana usvojenom u junu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x