Stoltenberg: Beograd i Priština odgovorni za stanje na severu Kosova

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je za poboljšanje situacije na severu Kosova potrebna odgovornost i Beograda i Prištine, kako bi se izbegla eksalacija.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Stoltenberg je ponovio da je Kfor spreman da interveniše kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosvu i naglasio da je konstruktivan dijalog jedini način
da se reše razlike.

"Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da Nato "pomno nastavlja da prati situaciju na terenu" i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.

Istakao je da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti saradnju kako bi se na Balkanu održali mir i bezbednost.

"Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere koje su neophodne da bi se obezbedila sigurna i bezbedna okolina i sloboda kretanja svih ljudi Kosova", rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu.

Generalni sekretar NATO istakao je i da je rsa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini, te da je važno da medjunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

"Napadi na nuklearnu elektranu predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost postrojenja. To podiže rizike od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja, a i medjunarodne zajednice", istakao je.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x