Svetska banka dala novu prognozi: Pad BDP manji od očekivanog

Svetska banka potvrdila je, i u upravo objavljenom, redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, za jesen 2020, prognozu za Srbiju da će pad BDP-a u ovoj, 2020. godini biti tri umesto 3,5 odsto, ali i da naredne godine očekuje rast od 2,9 odsto.


Svetska banka je početkom oktobra, u ažuriranom oktobarskom izveštaju o ekonomskim izgledima zemalja sveta u uslovima pandemije Kovid-19 prognozirala bolje izglede Srbije u odnosu na raniju projekciju, pa je smanjila prognozu pada BDP-a naše zemlje sa 3,5 na tri odsto.

U ovom novom, redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, dostavljenom Tanjugu, Svetska banka navodi da će pad BDP Srbije biti manji nego u ostatku regiona.


PROČITAJTE JOŠ...

POLOVINA MLADIH U SRBIJI SMATRA DA PRISTOJNA PLATA IZNOSI OKO 80.000 DINARA


Uprkos usporavanju ekonomije, stopa nezaposlenosti je, kaže se u izveštaju, u drugom kvartalu 2020. bila na istorijskom minimumu od 7,3 odsto, zahvaljujući državnom programu fiskalnih podsticaja.

Ipak, kako ističe SB, pomoć srpskoj ekonomiji da prebrodi pandemiju imala je cenu: fiskalne podsticajne mere sada čine skoro 13 odsto BDP-a, što će dovesti do projektovanog fiskalnog deficita od 7,6 odsto.

Autor : Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x