Šta se dešava ako nema jasnog pobednika na izborima u SAD?

Manje od dve nedelje ostalo je od predsedničkih izbora u SAD, a politikolozi i stručnjaci za izborno pravo razmatraju različita scenarija s kojima bi nacija mogla da se suoči na dan izbora i u nedeljama koje slede.

Mogućnosti su različite - od jasne pobede bilo predsednika Donalda Trampa ili bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, do nerešene pravne bitke zbog koje bi ishod mogao da ostane neizvestan sve do januara, kada novi Kongres treba da potvrdi konačan rezultat izbora.

Postoji i "košmarni scenario", kaže politikolog Vilijam Golston iz neprofitnog instituta Brukings. On piše da bi tesni izbori sa spornim ishodom mogli da "celu zemlju bace u haos, u izrazito negativnim okolnostima".


PROČITAJTE JOŠ...

NOVA PRAVILA U DEBATI PREDSEDNIČKIH KANDIDATA


Eksperti kažu da je odlučivanje pobednika ovih izbora posebno neizvesno zbog do sada nezabeleženog nivoa glasanja poštom, usled pandemije koronavirusa. Različiti zakoni u pojedinačnim državama o tome kada i kako se broje glasovi poštom znače da bi konačni rezultati u tim državama mogli da budu poznati više dana ili čak nedelja posle izbora.

"Ako ishod bude neizvestan, recimo, do rano ujutru narednog dana, jer postoji značajan broj država koje neće moći da saopšte konačne rezultate zbog velikog broja glasova poštom ... onda očekujem da dođe do intenzivnih rasprava u tim državama o svakom od tih glasova poštom, i da li treba da se tretiraju kao da su validni", kaže Ričard H. Pildiz, stručnjak za izborno pravo i profesor ustavnog prava na Njujorškom univerzitetu.

Između dana izbora i brojanja glasova elektora u Kongresu 6. januara postoji nekoliko ključnih datuma. Prvi je 8. decembar, datum kada se od država očekuje da dostave direktoru Nacionalnog arhiva Sjedinjenih Država verifikovane liste svojih elektora.


PROČITAJTE JOŠ...

DA LI STE ZNALI DA AMERIKANCI UVEK GLASAJU UTORKOM

U slučaju da neka država nije završila prebrojavanje svojih glasova, do tog datuma, bilo zbog trenutnog brojanja ili nekih pravnih radnji koje su uticale na proces, u saveznom zakonu postoji odredba koja omogućava državnim skupštinama da zasedaju i imenuju svoje delegacije elektora, i ako nije poznat konačan rezultat. Time se stvara mogućnost da državna skupština, u kojoj većinu ima jedna ili druga stranka, može da izabere elektore koji će podržati kandidata koji je, u suštini, izgubio većinu direktnih glasova u toj državi.

Predsednik Tramp je više puta pomenuo mogućnost da će masovno glasanje poštom dovesti do netačnog izbornog rezultata, i više puta je odbio da se obaveže unapred na miran prenos vlasti u slučaju da izgubi. Bajden je rekao da će prihvatiti izborne rezultate, pod uslovom da se glasovi pošteno prebroje.

Imajući u vidu potencijalnu nestabilnost koju bi mogli da izazovu osporeni izbori, najbolji scenario je da ishod izborne noći bude izvestan, ili skoro izvestan, što jeste u domenu mogućeg. Međutim, imajući u vidu prirodu američkog izbornog sistema, ostaju otvoreni i mnogi drugačiji ishodi, prenosi Glas Amerike.Autor : VOA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x