Štada: Većina građana Srbije nije nikada bila na preventivnom pregledu

U Srbiji 62 odsto građana nikada nije otišlo ni na jedan preventivni pregled, pokazao je Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za 2023. godinu o 16 zemalja.

U Izveštaju, predstavljenom na međunarodnoj konferenciji za novinare u Madridu, navedeno je da je Srbija, po slabom odlasku stanovnika na preventivne preglede na najgorem mestu,s Poljskom.

Srbiju i Poljsku "u stopu prati", kako je saopštila Štada, Rumunija sa 60 odsto "podjednako neodgovornih" građana.

Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, a 33 odsto ode "na poneki".

Na pitanje zašto ne idu na preventivne preglede, 23 odsto građana Srbije odgovorilo je da za to nemaju vremena, 12 odsto se plaši loše dijagnoze, a 35 odsto da i ne znaju koji bi im pregledi bili potrebni.

Uprkos visokoj stopi oboljevanja i umiranja u Srbiji od raka, svega 26 odsto žena proverava zdravlje dojki, a gore su jedino Poljakinje sa 17 odsto.

Iako79 odsto Evropljana svrstava rak među tri bolesti kojih se najviše plaše, čine iznenađujuće malo da na vreme otkriju tu onkološku bolest. Najčešće se na pregled odazivaju u Italiji i Portugaliji - po 39 odsto.

Ekonomska kriza primorala je 26 odsto Evropljane da štede na svežoj hrani.

U Srbiji su izdaci za svežu hranu i suplemente smanjeni za 26 odsto.

U Srbiji 65 odsto ispitanih građana ne strahuje od nestašice lekova, a raste zadovoljstvo zdravstvenim sistemom.

"Iako Štadino istraživanje upozorava da je ovo treća uzastopna godina pada zadovoljstva zdravstvenim sistemima širom Evrope, u Srbiji, suprotno tome, zadovoljstvo blago raste, sa 31 odsto u prethodnoj godini na 34 odsto u ovoj", navedeno je u Izveštaju.

Navedeno je da se mentalno zdravlje poboljšava širom Evrope, te je u odnosu na 2022. godinu njegov kvalitet poboljšan deset odsto.

U Srbiji 80 odsto građana mentalno zdravlje ocenjuje dobrim, a u Rumuniji 86 odsto.

"Britanci, Česi i Poljaci mentalno zdravlje 'dobrim' ocenjuju u najnižem procentu od 57 odsto, a svaki peti Britanac ističe da mu je mentalno zdravlje 'veoma loše' ", navedeno je u Izveštaju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x