"Tihi ubica": Zagađeni vazduh skraćuje život stanovnicima evropskih gradova

Više od 50.000 prevremenih smrti moglo bi da se spreči svake godine kad bi gradovi smanjili zagađenje na nivoe koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.


Desetine hiljada stanovnika evropskih gradova umiru perano svake godine zbog zagađenja vazduha, izjavili su naučnici u studiji koja je rangirala više od 800 gradova prema riziku od rane smrti od dva vodeća zagađivača.

Studija objavljena ove nedelje  stručnom časopisu The Lancet Planetary Health analizirala je rizik od izloženosti azot-dioksidu, otrovnom plinu, jednom od izduvnih gasovaautomobila, i izloženosti sitnim česticama koje mogu uključivati dim, prašinu i pepeo.

Naučnici su nakon toga kreirali internet alat koji omogućuje stanovnicima da vide rang listu svojih gradova, zajedno s podacima koji upoređuju njihov kvalitet vazduha s onim u drugim urbanim centrima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Gradovi su žarišta zagađenja vazduha”, rekao je autor studije Mark Nieuwenhuijsen sa Instituta za globalno zdravlje iz Barselone, dodajući kako se nada da će internet stranica za poređenje podataka pomoći u podizanju svesti o “tihom ubici”.

“To je vrlo dobar alat da ljude vide šta se događa u njihovom gradu… i stvarno bi trebali iskoristiti tu informaciju za pokretanje na akciju”, izjavio je.

Madrid na vrhu liste


Naučnici su u novoj studiji koristili podatke specifične za gradove o kvalitetu vazduha kako bi izračunali koji se procenat smrtnih slučajeva može pripisati izlaganju azot-dioksidu i sitnim česticama.

Oko 51.000 prevremenih smrti od sitnih čestica i 900 od azot-ioksida moglo bi se sprečiti svake godine kad bi gradovi smanjili zagađenje na nivoe koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO), izračunali su.

Madrid je na vrhu po zagađenju azot-dioksidom i do sedam posto svih prirodnih smrti uzokovano je tim zagađivačem, kažu naučnici, a slede Antwerp, Torino, Pariz i Milano.

Gradovi u italijanskoj dolini Po, južnoj Poljskoj i istočnoj Češkoj imaju najveći rizik od smrti od sitnih čestica, koje dolaze iz šireg spektra aktivnosti, uključujući industriju i grejanje u domaćinstvima.

Severnoevropske zemlje, poput Islanda, Norveške i Švedske, dominiraju listom gradova s najnižim procentom smrti pripisanih azot-dioksidu i sitnim česticama. 

Autor : GLEDAJ.RS/ALJAZEERA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x