U Čačku dodeljene nagrade Mladi Dis, kao i za najbolje eseje o Disovom stvaralaštvu

 Gradska biblioteka u Čačku dodelila je nagrade za najbolju prvu pesničku zbirku "Mladi Dis" i za najbolje eseje o stvaralaštvu pesnika Vladislava Petkovića Disa.
Nagradu "Mladi Dis", koja se sastoji od plakete sa Disovim likom i objavljivanja nagrađene zbirke u bibliotečkoj ediciji Tokovi, dobila je Dunja Ožegović (28) iz Beograda, za zbirku poezije "Parenteza".

U obrazloženju žirija koga su činili pesnici Alen Bešić (predsednik), Marjan Čakarević i Bojan Vasić navedeno je da se rukopis Ožegović "svojom zaokruženošću, celovitošću poetske misli i kvalitetom pesničkog izraza izdvaja u odnosu na sve ostale rukopise koji su pristigli na konkurs".

Ožegović je diplomirala 2020. godine na master studijama na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Milete Prodanovića.

Prva nagrada za esej o Disovom stvaralaštvu, koja se sastoji od plakete i novčanog dela, uručena je doktorantkinji na Filološkom fakultetu u Beogradu Sofiji Todorović, za esej pod nazivom "Zaboravljeni san: disovsko u poetici Ivana V. Lalića".

Drugu i treću nagradu za esej o Disovom stvaralaštvu dobili su studentkinja master studija Filološkog fakulteta u Beogradu Maša Petrović i Stevan Jovićević.

Nagrade su dodeljene na završnim svečanostima 60. pesničke manifestacije "Disovo proleće" u okviru koje je za protekla dva meseca održano više od 20 programa sa oko 150 učesnika.

Program je završen poetskim performansom "Sa očima zvezda", u izvođenju Kabarea "Nebula" iz Beograda.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x