U Hrvatskoj u napadu navijača na policiju 35 ranjenih i povredjenih

U sukobu policije i navijača fudbalskog kluba "Hajduk" iz Splita sinoć je ranjeno ili povredjeno 15 navijača i 20 policajaca, ali nema životno ugroženih, rečeno je danas na konferenciji za novinare zagrebačke policije.

Policija je danas novinarima u Zagrebu prenela detalje incidenta koji se dogodio sinoć kada se više stotina navijača iz praćene kolone iznenada zaustavila na autoputu A1 na odmorištu Desinec izmedju Zagreba i Karlovca.

Oni su 16 policajaca koji su bili tamo, napali palicama, flašama, lancima, kamenjem, aparatima za gašenje požara, stolicama, i bacilli zapaljenu baklju u blizini benzinske pumpe.

Zamenik generalnog direktora Policije, Damir Barić, rekao je da nije bilo naznaka da će doći do napada i ukazao da je moglo doći do požara i ekslozije benzinske pumpe.

Novinarima je rečeno da se napadači nisu smirili po naredbi policije, te je ona upotrebila vatreno oružje: dvojica policajaca su pucala u vazduh, a treći je ispalio osam hitaca u vazduh, a potom 11 u betonsku površinu. Tada je, kako je ocenjen, najverovatnije došlo do ranjavanja dvojice mladih napadača kojima životi nisu u opasnosti.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da su policajci upotrebili vatreno oružje jer su im bili ugroženi životi, ali i životi ljudi koji su bili na benzinskoj pumpi.

Po novim podacima, još dva napadača imaju rane od vatrenog oružja, a kasnije se samostalno tražili pomoć u splitskoj bolnici, ali njihove rane nisu teške.

Uhapšena su 43 napadača, medju njima jedan maloletnih i 11 mladjih punoletnika.

Zagrebačka policija je prošle noći saopštila da su oko 21:35, tokom organizovanog praćenja 1.600 navijača "Hajduka" iz Splita koji su se autobusima, kombi vozilima i automobilima vraćali s utakmice u Zagrebu, navijači samoinicijativno stali na kod odmorišta Desinec i blokirali sve trake auto-puta u smeru Karlovca. Nekoliko stotina ih je fizički napalo policajce iz više policijskih uprava koji su ih pratili svojim vozilima.

Radi odbijanja napada, policija je, kako je tada navedeno, upotrebila "sredstva prinude", uključujući vatreno oružje, pa je praćena kolona ponovno stavljena pod kontrolu.

Incident se dogodio posle derbija fudbalskog kluba "Dinamo" iz Zagreba i "Hajduka" iz Splita.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x