U ŠKOLAMA U ČAČKU I GORNJEM MILANOVCU ZABRANJENI MOBILNI TELEFONI: ŠTA ĆE BITI SA OSTALIM ŠKOLAMA U SRBIJI?

Osnovne škole „Branislav Petrović” u selu Slatina kod Čačka i „Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu, zabranile su od početka ove školske godine upotrebu mobilnih telefona i đacima i nastavnicima. Učenici mogu da drže u torbama isključene telefone i da ih koriste tek kada se nastava završi.


Direktor škole Lazar Čikiriz kaže da je ovakva odluka, shodno školskom pravilniku, na snazi od početka školske godine.


Ukoliko neko od učenika prekrši zabranu, telefon mu se oduzima i donosi pedagogu ili direktoru, biće vraćen sutradan njegovim roditeljima, a učenik će biti kažnjen po odredbama školskog pravilnika.


"Na inicijativu roditelja i Saveta roditelja, a na osnovu preporuke Ministarstva prosvete da su sve škole autonomne po tom pitanju, mi već od 1. septembra primenjujemo pravilnik škole koji ima 14 članova, kojim se zabranjuje nošenje i upotrebu mobilnih telefona za vreme nastave. To znači da deca mogu da drže u torbama isključene telefone, a kada se nastava završi, mogu ih koristiti. To isto važi i za roditelje i nastavnike škole. Ne želimo da deci dajemo pogrešan primer"izjavio je Čikiriz za Prvu televiziju.


On je objasnio i kako dete treba da postupi u slučaju da hitno mora da stupi u kontakt sa roditeljima.

"U okviru škole deca se mogu obratiti stručnoj službi – pedagogu, sekretaru škole, čak i meni, ukoliko je neophodno obavestićemo roditelje o nekom događaju ili ako je detetu nešto potrebno", objasnio je direltor škole.


Osnovna škola „Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu, pored zabrane učenicima i nastavnicima, upotrebu mobilnih telefona dozvolila je nenastavnom osoblju, ali kada su u prostorijama koje oni koriste i kada ih ne vide učenici.


Unesko dao preporuku za zabranu


Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštio je Unesko.

U izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kutluru navodi se da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju (AI), uvek treba da bude podređena "viziji obrazovanja usmerenog ka čoveku", te da nikada ne treba da zameni interakciju licem u lice.

Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj "novih metoda učenja" i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikanost.

"Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda", ističe se u izveštaju agencije Ujedinjenih nacija.


Šta će biti sa ostalim školama?


Odluku o tome da se mobilni telefoni zabrane donosi svaka škola pojedinačno. Neophodno je da neko pokrene takav zahtev, a to može biti direktor škole, kao u slučaju Gornjeg Milanovca ili savet roditelja, kao u slučaju škole u Čačku.


Iako se o zabranama puno govori u praksi retko u kojoj školi u Srbiji je ovakav zahtev pokrenut.


Nema podataka da je u bilo kojoj školi ovakav zahtev odbijen, a sigurno je da bi o zabrani trebalo raspravljati posebno imajući u vidu da istraživanja pokazuju da  zabrana korišćenja telefona u školi dovodi do povećanja učinka kod učenika.


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x