U Srbiji u julu i avgustu 37 odsto manje poginulih u saobraćajnim u udesima

Tokom jula i avgusta, kada je sprovođena kampanja "Vozi odmoran - napravi pauzu svaka dva sata", u Srbiji je pogibija u saobraćajnim nesrećama na putevima bilo 37 odsto manje - pogoinule su 74 osobe, 43 manje nego "u godini korone", 2020. godine.

To je danas na skupu o tome u Beogradu izneo v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i ocenio da "nikada do sada od kada se u Srbiji mere rezultati, nismo imali bolje rezultate nego ove godine".

Stamatović je rekao i da su smanjenju broja poginulih u saobraćajnim udesima, koji je ove godine "na istorijskom minimumu", doprineli i novi Zakon o bezbednosti saobraćaja i izgradnja bezbednijih puteva.

Stamatović je naveo da su ove godine do danas u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginule 324 osobe, a prošle godine 347.

Dodao je da je cilj da ne bude nijednog izgubljenog života u saobraćaju i da se u tu svrhu očekuje usvajanje Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević je ocenio da je akcija "Vozi odmoran" bila uspešna.

On je rekao da u prethodne 23 godine od kada se prikupljaju podaci o poginulima i povređenima u saobraćajnim nesrećama tokom leta, "nismo imali ovakve rezultate".

Lakićević je kazao i da su pripadnici Saobraćajne policije "preventivno delovali" i da je ove godine vozačima u Srbiji napisano 780.000 prekršajnih prijava.

Generalni direktor EKO Srbija Aris Karusas, čija je kompanija jedna od učesnica u kampanji "Vozi odmoran", rekao je da su "ostvareni značajni rezultati" i pozvao vozače da se drže bezbednosne prakse puza za odmor tokom dužih putovanja.
Tokom kampanje "Vozi odmoran - napravi pauzu svaka dva sata" dva kampera s parolama te kampanje su prešla 24.000 kilometara u Srbiji jula, avgusta i u prvoj polovini septembra, na graničnim prelazima je podeljeno milion letaka na četiri jezika koji pozivaju na oprez u vožnji, a to se radilo i u najvećim turističkim centrima.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x