U Turskoj počela imunizacija trećom dozom vakcine protiv kovida 19

Turska je počela da daje treću dozu vakcine protiv COVID-19, pošto je zemlja 1. jula prešla u novu fazu normalizacije, ukidanjem policijskog časa i zaključavanja.Treća doza uboda prvo će biti data zdravstvenim radnicima i onima starosti 50 i više godina, rekao je ministar zdravlja Fahrettin Koca.Zemlja je već u potpunosti vakcinisala više od 15 miliona ljudi, što je oko 25 posto stanovništva.Oko 35 miliona ljudi dobilo je prvu dozu do danas. Turska je svoj program vakcinacije uvela sredinom januara.

Koca je takođe rekao da će oni koji su dobili prvi ubod vakcine BioNTech moći da dobiju drugu dozu u narednim nedeljama.


U toj zemlji stanovništvo se imunizuje vakcinama kompanija "Biontek" i "Sinovak".

"Vlasti nastoje da planski i na lako donose vakcine u Tursku, a zemlja je jedna od vodećih s tempom vakcinacije od više od milion doza registrovanih u jednom danu", dodao je Koca.Odgovarajući na pitanje u vezi sa planom vakcinacije za one koji su se već oporavili od kovida 19, Koca je rekao da je prethodni pristup bio takav da se vakcinacija ponudi šest meseci nakon oporavka, ali da bi sada pacijenti mogli da dobiju vakcinu nakon tri meseca.


Građani, po dobijenom terminu, odlaze u domove zdravlja i bolnice u Jedrenu, Kirklareliju i Tekirdagu u Trakiji, gde primaju vakcine.


Zbog velike zainteresiranosti građana, povremeno dolazi do gužvi, prenosi Anadolija.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x