UN: Postoji 40 odsto šansi za pad temperature za 1,5 stepeni

U najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da postoji 40 odsto šansi da globalne temperature privremeno dostignu 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa u narednih pet godina i da ta šansa raste.


To još ne znači da bi svet prešao prag dugotrajnog zagrevanja za 1,5 stepeni postavljen Pariskim klimatskim sporazumom, za koji naučnici upozoravaju da je plafon za izbegavanje najkatastrofalnijih efekata klimatskih promena, prenosi Rojters i dodaje da Pariski sporazum preispituje 30-godišnji prosek, a ne jednu godinu.


Međutim, ističu UN, postajemo merljivo i neumoljivo bliže tom pragu.Generalni sekretar Meteorološke organizacije (SMO) Peteri Talas u saopšteju je opisao studiju kao još jedan poziv za buđenje radi smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.Svake godine od 2021. do 2025. verovatno će biti najmanje jedan stepen Celzijusa toplije, prema studiji.U izveštaju se, takođe, predviđa da postoji 90 odsto šansi da će bar jedna od tih godina postati najtoplija zabeležena, koja će nadmašiti 2016. godinu.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x