UN upozoravaju da bi pomoć u hrani za 1,4 miliona izbeglica u Čadu mogla biti prekinuta

 Pomoć u hrani za 1,4 miliona izbeglica u Čadu koji su pobegli od sukoba u regionu Sahela može biti prekinuta zbog nedovoljnih novčanih sredstava, saopštila je danas organizacija UN Svetski program za hranu (WFP).
Većina izbeglica je došla iz Sudana bežeći od tamošnjeg sukoba traje od aprila ove godine, navodi se u saopštenju.

Veliki broj raseljenih prešli su u susedni Čad, praveći tako pritisak na tu osiromašenu zemlju koja je postala domaćin jednoj od najvećih i najbrže rastućih izbegličkih populacija u Africi, saopštio je WFP.

"Ova zaboravljena kriza je metastazirala dok su oči sveta bile uprte u druge svetske krize. Ne možemo dozvoliti da svet stoji i dozvoli da se naše operacije spasavanja života u Čadu zaustave", rekao je direktor WFP u Čadu Pjer Honorat.

WEP kaže da je pothranjenost ozbiljan problem sa devet od 10 novopridošlih koji su prijavili "lošu ili graničnu potrošnju hrane" u prethodnom periodu.

Honorat je kazao da WEP hitno treba 185 miliona dolara (oko 170 miliona evra) u sledečih šest meseci kako bi nastavio da nesmetano pruža podršku pogođenom stanovništvu.

Dodao je da će u nedostatku tog finansiranja, agencija biti prinuđena da donosi "brutalne izbore" da bi dala prioritet određenim potrebama i grupama.

"U decembru WEF će biti prinuđena da prekine pružanje pomoći interno raseljenim izbeglicama iz Nigerije, Centralnoafričke Republike i Kameruna zbog nedovoljnih sredstava", rekao je Honorat.

Od januara biće prekinuta pomoć i za 1,4 miliona ljudi širom Čada, uključujući i za nove pridošlice iz Sudana koji neće dobiti hranu kad pređu preko granice.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x