UNICEF nabavlja milijardu špriceva za vakcinaciju protiv kovida

UNICEF planira da nabavi milijardu špriceva do kraja 2021. godine da bi mogao brzo da pokrene masovne kampanje vakcinacije čim budu raspoložive vakcine protiv KOVIDA-19.

„Vakcinisati svet protiv KOVIDA-19 uskoro će biti jedna od najvećih zadataka u istoriji čovečanstva, i treba da možemo da delujemo onoliko brzo koliko se brzo budu proizvodile vakcine“, rekla je danas Henrijeta For, generalna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u saopštenju.

Da bi moglo da se radi brzo, treba već sada delovati brzo, i do kraja godine će Fond već imati pola milijardi špriceva rasporedjenih na mestima gde mogu brzo da se podele i po najboljoj ceni.

Da bi dala ideju o veličini poduhvata rekla je da bi 520 miliona špriceva koje organizacija namerava da uskladišti do kraja ove godine, ako bi se poredjali jedan do drugog, mogli opasati svet jedan i po put.

Još nije razvijena vakcina protiv KOVIDA-19 od kojeg je u svetu umrlo više od 1,1 milion ljudi od početka epidemije krajem 2019. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, blizu 200 vakcina je u raznim fazama razvoja i testova, a desetak u poslednjoj fazi procesa pre slanja na procenu i moguće odobrenje zdravstvenih vlasti.

Novac za špriceve i za pet miliona kutija da bi se bezbedno odbacili kada budu upotrebljeni, je iz Udruženja za vakcine Gavi, u saradnji sa državnim vlastima, fondacijama, medjunarodnim organizacijama i firmama. UNICEF, najveći kupac vakcina na svetu, zadužen je za koordinisanje nabavke.

Autor : Beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x