Uprkos nastojanjima Bajdena, samit SAD-ASEAN samit bez osude Rusije

Uprkos apelu američkog predsednika Džozefa Bajdena da zemlje jugoistočne Azije zauzmu čvršći stav o ratu u Ukrajini, specijalni samit SAD-ASEAN završen je bez osude ruske invazije na Ukrajinu, piše danas Glas Amerike (VOA).

"Što se tiče Ukrajine, kao i svih naroda, nastavljamo da potvrđujemo naše poštovanje suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta", navodi se u saopštenju samita, praćenom pozivima na hitan prekid neprijateljstava i poštovanje povelje UN i međunarodnog prava.

Udruženje nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) izbeglo je javnu kritiku ruske invazije i Vladimira Putina.

ASEAN funkcioniše konsenzusom, a pogledi na situaciju sa Ukrajinom se razlikuju unutar bloka, koji uključuje zemlje sa dubokim ekonomskim i vojnim odnosima sa Moskvom — kao što su Mjanmar, Vijetnam i Laos, ali i Singapur, koji je jedini u grupi uveo sankcije Rusiji zbog invazije. Drugi, uključujući Indoneziju, Maleziju i Tajland, teže neutralnosti.

U svom obraćanju na samitu, Bajden uopšte nije pomenuo invaziju na Ukrajinu.

Administracija razume da su zemlje ASEAN vitalni partneri u njenom regionalnom rivalstvu protiv Kine, rekla je Stejsi Godard, Mildred Lejn Kemper profesorka političkih nauka na Velsli koledžu.

"Nije voljna da pogorša odnose zbog izjave o ruskoj agresiji", navodi Kemper za VOA.

Američki zvaničnici su istakli ipak da je Ukrajina visoko na dnevnom redu samita, ali da ti razgovori nisu objavljeni u javnosti.

"Ne pozivate osam gostiju da lete preko pola sveta da bi im bilo neprijatno pred gomilom kamera", rekao je viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije Gregori Poling.

On je dodao da je saopštenje bilo snažnije od ranijih izjava ministara spoljnih poslova ASEAN o Ukrajini, od kojih nijedna nije uključivala izraz o "poštovanju suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta", za koje je rekao da su implicitne osude ruske invazije. 

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x