Uvodi se obavezno testiranje 99 miliona stanovnika kineske provincije Henan svaka dva dana

Kineska centralna provincija Henan, jedna od najnaseljenijih u zemlji, uvodi za svojih 99 miliona stanovnika obavezan PCR test svakih 48 sati, zbog širenja epidemije kovida.

Za razliku od drugih zemalja Kina nastavlja da se bori protiv korona virusa svojom strategijom nula kovida, koja se sastoji u zaključavanjima, karantinima i masovnim testiranjima pri pojavi samo nekoliko slučaja zaraze.

Ta politika koja je efikasna na zdravstvenom planu, sa samo nekoliko hiljada je umrlo od kovida-19 prema zvaničnim podacima, dugoročno teško pogadja ekonomiju zemlje.

Opšte zaključavanje ekonomskog centra Šangaja na istoku od početka aprila, kao i restrikcije i zatvaranja trgovina u Pekingu, već su dovele do poremećaja u lancima snabdevanja.

Da bi izbegla sličnu sudbinu u dva najveća grada u zemlji provincija Henan je rešila da uvede masovno testiranje, u nadi da će što je brže moguće biti detektovani pozitivni slučajevi i izolovani.

Na zvaničnom sajtu vlade provincije piše da stanovnici treba da urade PCR test najmanje svakih 48 sati.

Provincija koja se nalazi na oko 400 kilometara južno od Pekinga je do sada je takoreći izbegla poslednji epidemijski talas, je poslednjih dana zabeležila desetine novih slučajeva pozitivnih na virus.

Testiranje će početi pre kraja meseca u glavnom gradu provincije Džengdžuu, navele su vlasti.

Bez testa stanovnici neće moći da imaju pristup javnom saobraćaju i javnim mestima.

Prema najnovijem dnevnom bilansu objavljenom danas na nivou zemlje prijavljeno je 800 novih slučajeva zaraze i jedan smrtni slučaj.

Ukupno od pojave kovida na svom tlu krajem 2019. Kina je prijavila nešto malo više od 220.000 obolelih i 5.000 umrlih. Te cifre su male u odnosu na ostatak sveta ali Kina ne namerava da odustane od svoje strategije nula kovida.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x