Uz GIZ-ov projekat 'Pasoš kompetencija' lakše do posla u Srbiji

Projekat "Pasoš kompetencija" koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ) pomoći će gradjanima koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem da lakše nadju posao ili onima koji žele da se prekvalifikacijom bolje pozicioniciraju na tržištu rada, saopštio je danas GIZ.

U okviru tog projekta koji zajedno sprovode GIZ i Mreža aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji (MAPS), gradjanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava, stečenih tokom života.
"Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta. Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu", istakla je projektna menadžerka u GIZ-u Ivana Ristićević.

Ona je rekla da se rad bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika, a mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka, civilno služenje vojnog roka, politički i socijalni angažman i posebne životne situacije.

Savetovanje se obavlja kroz seriju razgovora i samovrednovanje, a savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.

Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama.

"Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala", rekla je Ristićević.

Spisak savetnika i njihov kontakt gradjani mogu da nadju na sajtu MAPS-a. (https://maps.rs/kontakt/)

Projekat "Pasoš kompetencija" podržan je u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" (PME).

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Partneri PME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x