Vilijam Šatner najstarija osoba u svemiru

Kanadski glumac Vilijem Šatner (90), koji je igrao kapetana Kirka u seriji "Zvezdane staze", postao je najstarija osoba u svemiru nakon što je raketa kompanije "Blu Oridžin", u vlasništvu milijardera i američkog biznismena DŽefa Bezosa, poletela danas na subordinalni let iz zapadnog dela Teksasa.


Šatner je jedan od četiri člana posade u potpuno autonomnoj svemirskoj letilici "Nju Šepard", a očekuje se da će let trajati oko 11 minuta.

Raketa je poletela sa lokacije za lansiranje "Blu Oridžina", udaljene oko 32 km od grada Van Horn u Teksasu.

Šatneru su se na putovanju pridružili bivši inženjer NASA Kris Bošuizen, suosnivač platforme "Medidejta solušens" za klinička istraživanja Glen de Vries i potpredsednica i inženjer "Blu Oridžina" Odri Pauers.

Očekuje se da će "NJu Šepard" podići putnike na visinu od 96 km iznad Zemlje, omogućavajući im da dožive nekoliko minuta bestežinskog stanja pre nego što se kapsula sa posadom vrati u pustinju Tekas.

Let, prethodno zakazan za juče, pomeren je za jedan dan zbog vetra.

Četiri člana posade su juče prošla obuku, a tim misije završio je procenu spremnosti za let kako bi se osiguralo da su "svi sistemi pokrenuti", saopštio je "Blu Oridžin" na Tviteru.

Ova kompanija je imala uspešan debitantski let u svemirskom turizmu 20. jula, sa Bezosom i još tri osobe koje su letele do ruba svemira i nazad tokom putovanja koje je trajalo 10 minuta i 10 sekundi.

Na tom letu, avijatičarka Voli Fank (82) postala je najstarija osoba koja je stigla u svemir.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x