Virdžinija prva južna država koja je legalizovala marihuanu

Virdžinija je postala prva južnjačka američka država koje je legalizovala marihuanu za rekreativnu upotrebu.


Poslanici u Kongresu te države izglasali su u sredu predlog guvernera Ralfa Nortama za izmene zakona, kako bi bilo odobreno da odrasle osobe od jula mogu da poseduju i gaje male količine te opojne droge.Predlog koji je Nortam vratio skupštini na usvajanje pretrpeo je značajne izmene u odnosu na verziju koja je odbačena u februaru, prenosi Tanjug AP.Poslanici su prihvatili amandman kojim će rok za legalizaciju biti skraćen za oko tri godine, mnogo ranije nego što će početi maloprodaja.


Demokrate su poručile da je usvajanje ovog zakona hitan i neophodan korak kako bi se zaustavio nepravičan tretman obojenih manjina, navodi AP.Zakon omogućava osobama starijim od 21 godine da od 1. jula mogu legalno da poseduju uncu (28,3 grama) kanabisa, pod uslovom da nemaju nameru da ga prodaju, kao i da uzgajaju do četiri biljke u svojim domovima.

Javna upotreba te droge i dalje će biti zabranjena.


Legalna prodaja, međutim, neće početi pre 1. januara 2024, jer zakon predviđa komplikovan proces uspostavljanja nove državne agencija za nadgledanje tržišta marihuane.Da sada je marihuanu legalizovalo 15 od 50 američkih saveznih država.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x