Vučić: Razmišljamo o izgradnji modularnih nuklearki, električna energija će tada biti osigurana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se "razmišlja" o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.
"Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu. Razmišljamo o malim modularnim nukelarkama u budućnosti, jer to osigurava električnu energiju u svakom trenutku i tada ni od koga ne zavisite", kazao je Vučić za TV Pink.

On je u intervjuu posle sastanka sa premijerom Madjarske Viktorom Obranom rekao da je važno imati prijatelja popout Madjarske i dodao da je od velikog značaja da jedna zemlja dopusti da se na njenoj teritoriji skladišti tudji gas.

"Za nas je to (prijateljstvo sa Madjarskom) od suštinskog značaja. Mi u ovom trenutku imamo 162 miliona kubnih metara gasa u našem delu Banatskog dvora, a u ruskom delu imamo još 123 miliona. Gas možemo da povučemo pet miliona kubnih metara na dnevnom nivou, što je nedovoljno za vreme zime, jer tada povučemo i oko 15 miliona. Zato je važno da imamo i drugi izvor i mesto gde možemo da sačuvamo gas", rekao je Vučić i dodao da je zato plan da se gradi u Srpskom Itebeju.

On je rekao da je Srbija "zamolila" Madjarsku da joj omogući da u madjarska skladišta smesti izmedju 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, jer će tada gradjani Srbije biti sigurni, čak i ako "neko pokuša da preseče linije za gas, jer mora da se računa na histeriju, a ne na racionalno".

On je naglasio da je gasno snabdevanje najvažnije, posebno za termoelektrane Novi Sad i Pančevo.

"Najbitniji je decembar i januar, jer tada gasom moramo da snabdevamo termoelektrane toplane Novi Sad i Pančevo, da bismo imali dovoljno struje, jer nemamo dovoljno uglja i hidropotencijala", rekao je on.

Predsednik je rekao da je cena uglja skočila za četiri puta u poslednjh nekoliko meseci, tako da će na zimu da bude nestašice "i uglja i svega drugog".

Takodje je rekao da bi "sve bilo lakše" da je formiran Parlament, ali da to još nije uradjeno, jer opozicija traži "besmislena ponavljanja izbora".

"Oni (opozicija) se bune, mi (Srpska napredna stranka) ne, jer su rezultati za nas 'čisti ko suza', nama se žuri, ali ne možemo od njih", objasnio je Vučić.

Predsednik je najavio da će od ponedeljka da krene u obilazak svih infrastrukturnih radova, jer je cilj da Srbija bude u prvih pet zemalja u Evropi po stopi rasta, jer će na taj način biti obezbedjene veće plate za gradjane Srbije.

"Videćemo kakvo je stanje sa metroom u Beogradu, sa moravskim koridorom. Već radimo brzu prugu Novi Sad - Subotica, a radi se autoput Ruma - Šabac. Takodje, počelo je da se gradi 4,5 kilometara puta izmedju Šapca i Loznice", rekao je on.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x