Za manje od dana građani sakupili novac za kaznu aktivistkinje Dragane Arsić

Manje od 24 časa bilo je potrebno da se građani odazovu na poziv više građanskih inicijativa iz Novog Sada i prikupe 150.000 dinara, koje aktiviskinja pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) Dragana Arsić mora da plati suvlasniku kompanije "Galens" Nebojši Petriću, u skladu sa odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.
Kako je objavljeno na Fejsbuk profilu OŠFG, za sada je prikupljeno 161.000 dinara, a ostatak novca će biti upotrebljen za istu svrhu, ekološku borbu za javni interes.

Arsić je za agenciju Beta rekla da je očekivala solidarnost, ali ne i da će sredstva biti prikupljena u tako kratkom roku.

"Očigledno je da građani imaju poverenja u našu borbu i u nas. Imamo još nekoliko pravosnažnih presuda koje tek treba da stignu tako da, ukoliko se desi da treba po još nekoj nešto da platimo, iskoristićemo preostali iznos za to", rekla je ona.

Dodala je da je u pomenutoj presudi najvažnija činjenica što je sud ocenio da je Petrić protivpravno ogradio delove Nacionalnog parka "Fruška gora".

"Ovom presudom je zapravo potvrđeno pravosnažno da nema protivpravne radnje u našem protestu i da nismo oštetili njihovu imovinu, već da imamo pravo da idemo nacionalnim parkom", navela je Arsić.

Apelacioni sud je po žalbi suvlasnika kompanije "Galens" Nebojše Petrića preinačio prvostepenu odluku suda od 24. novembra 2022. godine kojom je bio odbijen njegov tužbeni zahtev protiv Arsić da mu se na ime duševnih bolova, povrede ugleda i časti i povrede prava na imovinu isplati naknada nematerijalne štete u ukupnom iznosu od 800.000 dinara.

Preinačenom odlukom Dragana Arsić je obavezna da Petriću plati 70.000 dinara po osnovu duševnih bolova zbog povrede časti, plus sudske troškove u iznosu od 83.300 dinara.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x