Zbog ekološke katastrofe i masovnog pomora riba u Poljskoj zabranjen prilazak reci Odri

Zbog ekološke katastrofe i zagadjenja iz gornjeg toka Odre u Poljskoj koje je izazvalo masovni pomor riba regionalne vlasti Zapadne Pomeranije i drugih vojvodstava kroz koje ta reka protiče zabranile su pecanje, kupanje i ulazak u reku na granici sa Nemačkom.
Pomor riba u Odri počeo je još krajem jula u gornjem toku u Donjoj Šleziji na jugozapadu Poljske kada su se i na obalama reke pojavils mrtve ribe ali vlasti nisu blagovremeno reagovale i tek posle dve nedelje su počele da tragaju za krivcima.

U prvim uzorcima vode iz Odre početkom avgusta otkrivena je neuobičajeno visoka koncentracija kiseonika, atipična za letnji period, kao i organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi izmedju ostalog i kao razredjivač i toksičan je za ribe i druge organizme u vodama.

Kasnije uzeti uzorci na srednjem i donjem toku Odre blizu Baltičkog mora nalaz te otrovne supstance nisu potvrdili, dok je nemačka Inspekcija životne sredina koja je, kao i poljska, pokrenula istragu otkrila povišene vrednosti žive.

"Sve ukazuje na to da zagadjenje Odre koje je izazvalo pomor velikih količina riba može biti industrijskog porekla. Analiziramo koja od hemijskih supstanci je mogla da to izazove a podsećam da u vodama Odre primećujemo atipčno visku koncentraciju kiseonika i vodimo istragu da utvrdimo koja je to supstanca a pre svega ko i gde je izlio u Odru", kazala je zamenica poljskog glavnog inspektora zaštite životne sredine Magda Gosk.

Regionalne vlasti i Vlada Poljske počele su da se bave ekološkom katastrofom u Odri tek nakon bure komenatara na društvenim mrežama i medijima a na nedostatak volje poljskih vlasti da saradjuju u istrazi pomora riba i zagadjenja koje ubija reku žali se i Nemačka.

U četvrtak se konačno oglasio poljski premijer Mateuš Moravjecki, ekološku katastrofu nazvao skandaloznom i obećao da će krivci, ma ko da to bude, biti strogo kažnjeni, dok je ministar odbrane Marijuš Blaščak naredio da sa sanacijom štete i čišćenjem Odre pomogne vojska i teritorijalna odbrana.

"Poljske reke su naše nacionalno blago i budućnost zato na istrazi rade intenzivno sve državne službe. Krivci neće ostati nekažnjeni", poručio je Moravjecki na Tviteru.

Zagadnjenje ugrožava i nacionalni park Ušće Varte na severu Poljske gde su se takodje pojavile mrtve ribe a ginu i ptice, galebovi i čaplje iz parka koje ih jedu.

"Čaplje doleću ovamo iz Narodnog parka kuda se vraćaju i uginu. Njih jedu grabljivice i one takodje uginu. To sve počinje tu, u Odri. Zagadjenje Odre je naš Černobil. Tamo su takodje nipodaštavali katastrofu", kazao je za današnju Gazetu viborču Miroslav Tarnavski iz Lige zaštite prirode.

Ribari i ekološki aktivisti su u Poljskoj iz Odre i sa njenih obala izvukli do sada 10 tona mrtvih riba a prema procenama iz vodoprivrede dosadašnje štete se mere milionima evra.

"Očekujem da će se otkriti trovač i da će biti strogo kažnjen. Jer dok ne počnemo da kažnjavamo takve stvari će se ponavljati", kazao je direktor Državne vodoprivrede Poljske Pšemislav Daca.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x