Zvaničnici SAD: Ruski hakeri napali mreže američkih vlasti, utiče li to na izbore?

Zvaničnici SAD su izjavili da su ruski hakeri prethodnih dana napali mreže desetina vlada na lokalnom i na nivou saveznih američkih država i ukrali podatke sa najmanje dva servera.

To upozorenje, 12 dana uoči američkih predsedničkih izbora, povećalo je strahovanja od potencijalnog manipulisanja izbornim procesom i od podrivanja povjerenja u rezultate.

Upozorenja iz Federalnog istražnog biroa (FBI) i agencije američkog Ministarstva unutarnjih poslova za cyber sigurnost predstavlja podsetnik na moćne ruske sposobnosti mešanja u izbore, piše AP, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Iako nisu pomenute konkretne mete hakerskih napada, zvaničnici su naveli da nemaju informaciju da su pogođene bilo koje izborne ili vladine operacije, ni da je ugrožen integritet izbornih podataka.

Američki zvaničnici za nacionalnu sigurnost istakli su da su Iran i Rusija pribavili informacije o američkim glasačima i pokušavaju da utiču na javno mnijenje uoči izbora 3. novembra.

"Potvrdili smo da su neke podatke o registraciji birača pribavili Iran, a odvojeno i Rusija", rekao  je američki direktor Nacionalne obaveštajne službe John Ratcliffe na konferenciji za novinare.

Ratcliffe i direktor FBI-ja Chris Wray rekli su da će Sjedinjene Države odgovoriti svim stranim zemljama ako se budu miješale u američke izbore.

Autor : Radio slobodna Evropa

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x