Postoji mnogo neobičnih načina za održavanje zdravlja kućnih biljaka, a jedan od njih je upotreba soka od citrusa.
Ako kiša brine o večini biljaka u prirodi, saksije u domovima su na milost i nemilost svojih „staratelja“. Možda ste već čuli savet da svoju kućnu biljku povremeno zalivate vodom u kojoj ste prethodno namočili kore citrusa ili jednostavno direktno iscedili sok. Ali čak i ako zvuči kao čudesno rešenje, morate pre svega znati kada i gde upotreba takve vode nije bezbedna.
Limun i drugo citrusno voće su bogati limunskom kiselinom, koja u najboljem slučaju može da spali vaše biljke, a u najgorem da ubije vašu baštu. Čak i ako ga razblažite, rastvor je i dalje previše kiseo da bi učinio bilo šta dobro vašim biljkama. S druge strane, neki ljudi i dalje tvrde da voda sa limunom može uravnotežiti pH tla ili pomoći u obnavljanju požutelog lišća.
Limun je prirodno antimikrobno i ubija korisne bakterije i gljivice u zemljištu. Ovi saveznici tla, međutim, ne samo da pomažu biljkama da rastu, već i proizvode antibiotike koji mogu zaštititi od uobičajenih biljnih bolesti. Dakle, ni u kom slučaju oni nisu nešto što želite da uklonite sa zemlje.
Uz to, citrusna voda može učiniti više štete nego koristi većini biljaka. Ipak, postoje izuzeci za koje dodavanje limunske kiseline može pomoći da bolje rastu i imaju lepše cvetove i listove.
Istraživanje sa Univerziteta na Havajima pokazalo je prednosti limunovog soka za balansiranje pH vrednosti zemljišta i pomaže u hranjenju i đubrenju acidofilnih biljaka ili biljaka koje vole kiselinu kao što su hortenzije, azaleje, kamelije, mimoze, magnolije, hibiskus, ljiljani, kala, gardenije, glicinija, oleander i citrusi.
Veoma razblažen rastvor limunovog soka može biti od koristi biljkama koje vole kiselinu. Stoga, koristite sok od limuna samo ako želite da ponovo stvorite kiselo okruženje koje biljka zahteva. Voda sa visokim pH negativno utiče na njenu sposobnost da apsorbuje gvožđe, što može dovesti do nedostataka hranljivih materija.
Ako želite da snizite pH vode i učinite zemlju kiselijom, dodajte jednu kašičicu limunovog soka u litar vode ili potopite u nju koru. Po želji kore citrusa preliti sa pola litra ključale vode i kuvati na tihoj vatri dva do tri sata.
Dobijeni koncentrat razblažite sa još jednim litrom vode, ostavite da se ohladi, a zatim, ako je potrebno, zalijte biljku jednom nedeljno. Pazite da ne koristite kiseli rastvor na listovima, jer to može usporiti proces fotosinteze i na kraju ubiti zeleno lišće, piše dominvrt.si.