Beli hleb je i dalje svakodnevni deo ishrane mnogih ljudi, iako je ponuda hleba danas raznovrsnija nego ikada – od integralnog i raženog do bezglutenskih varijanti. Ako ga redovno jedete, važno je znati kakav može biti njegov uticaj na zdravlje.
Beli hleb napravljen je od pšeničnog brašna iz kojeg su uklonjene mekinje i klice tokom procesa mlevenja, čime se dobija brašno svetle boje. Izgleda lepo, ali nema vlakna.
A šta se dešava sa telom ako beli hleb jedete svakodnevno?
Nutricionistkinja Keli Džouns ističe da sve zavisi od osobe i njenih potreba. Na primer, osobe koje se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću mogu imati koristi od belog hleba pre treninga, dok bi dijabetičari trebalo da budu oprezniji, jer beli hleb sadrži malo vlakana i proteina.
Kod pojedinih zdravstvenih stanja, poput Kronove bolesti (Crohnova bolest), dijeta sa manje vlakana može biti neophodna, pa beli hleb može biti dobar izbor.
Nutricionistkinja Stejsi Roberts-Dejvis dodaje da kvalitetan beli hleb, poput francuskog bageta uz maslinovo ulje i začine, može imati mesto u uravnoteženoj ishrani, piše Index.hr.

Nutricionistkinja Alison Brigam upozorava da beli hleb, zbog nedostatka vlakana, brzo podiže nivo šećera u krvi – ali ga isto tako brzo i spušta. To može dovesti do naglog umora posle obroka, a kako ne daje dugotrajan osećaj sitosti, postoji veća šansa da ćete brzo ponovo ogladneti, što otežava kontrolu telesne težine.
U kombinaciji sa visoko prerađenom hranom, beli hleb može loše uticati na varenje i dovesti do nestabilne energije tokom dana. Ipak, ako se kombinuje sa proteinima i vlaknima (npr. povrćem), negativni efekti se mogu ublažiti.
Za dugoročnu upotrebu, stručnjaci savetuju da birate verzije bez dodatih šećera i aditiva, ali za zdravlje srca i prevenciju dijabetesa tipa 2, preporučuje se prelazak na hleb od celih žitarica, jer je bogatiji vlaknima i hranljivim materijama.